Remix Comix: strip za dediščino

REMIX COMIX: STRIP ZA DEDIŠČINO
rezidence, razstave, delavnice, konferenca
5.–8. 10. 2023 / Festival stripa Tinta
AKC Metelkova, Atrij ZRC, Kino Šiška, Ljubljana

 

S stripi gradimo skupnost in dediščino za prihodnost!

Dvoletni mednarodni projekt Remix Comix je nastal kot pobuda šestih nevladnih kulturnih organizacij iz Slovenije, Srbije, Češke in Nizozemske. Osredotoča se na sodobni avtorski strip kot specifičen izrazni medij oziroma na potencial stripa ter umetnosti pri grajenju skupnosti in opolnomočenju različnih marginaliziranih skupin. Projekt je do sedaj doživel že več etap v režiji partnerskih organizacij v tujini, oktobra, v času festivala stripa Tinta pa se ustavlja tudi v Ljubljani. Poleg tridnevne konference, kjer se bodo domači in tuji govorci podrobneje posvetili temam, ki jih izpostavlja projekt Remix Comix, se obeta več razstavnih dogodkov in performans, ki jih bodo v AKC Metelkova mesto ustvarili umetniki in umetnice, gostje rezidenčnega programa projekta.

Remix Comix povezuje ustvarjalce, teoretike in družbene aktiviste iz različnih umetniških okolij ter prevprašuje kondicijo stripa v kontekstu (javne) umetnosti, izobraževanja in spregledane kulturne dediščine. Projekt raziskuje prakse in načine, kako s pomočjo umetnosti omogočiti večjo družbeno afirmacijo subkulturnih in manjšinskih identitet ter družbeno ranljivih skupin. Remix Comix jim skuša dati svoj glas, da s pomočjo umetnosti v javnem prostoru artikulirajo svoj specifičen položaj v družbi in tako skozi svoje delo še naprej ustvarjajo samosvojo skupnost. Projekt prevprašuje potencial stripa ter umetnosti kot emancipatornega orodja, ki lahko pripomore k pravičnejši in bolj vključujoči družbi. Cilj je izzivati ustaljene modele prezentacije dediščine, hkrati pa odpirati tudi nove poglede na marginalizirane skupine, si prizadevati za njihovo večjo kulturno vključenost in s tem za bolj inkluzivno in pravično družbo.

Dogajanje se v Ljubljani osredotoča na AKC Metelkova mesto, ki kot eden redkih preostalih avtonomnih prostorov ponuja zatočišče različnim ustvarjalcem, pripadnikom ranljivih skupin in raznoterih subkultur. Metelkova je umetnikom, ki jih gostimo na rezidenčnem programu v Ljubljani, služila tudi kot navdih za ustvarjanje. Sodelujoči umetniki in umetnice na rezidenci v Ljubljani so Terezia Unzeitigová (CZ), Boris Stanić (RS), Konstantinos Petrović (RS), Vladimir Ilić (RS), Nivin Baranbo (NL), Jos Daamen (NL) in Kristina Kokalj (SI), kot poseben gost in rezident KUD Mreža pa se jim bo pridružil še libanonski umetnik Mazen Kerbaj (LB).

Program v Ljubljani zaokroža tridnevna mednarodna konferenca Strip in skupnost, posvečena mnogostranskim vlogam in pomenu stripa v najširši družbi.  Kako stripovske pripovedi pomagajo pri osmišljanju sveta, razumevanju družbenih pojavov in sprememb, kakšna je moč stripa pri ustvarjanju (umetniških) skupnosti in kako lahko pripomore k izboljšanju socialne in kulturne prepoznavnosti oziroma družbene vključenosti različnih marginaliziranih družbenih skupin – to so nekateri osrednji poudarki, o katerih bodo spregovorili številni domači in tuji gosti. Ob tem bo v Atriju ZRC na ogled tudi priložnostna razstava stripov, v okviru projekta pa se bo odvilo tudi več delavnic in javno vodstvo po AKC Metelkova mesto.

 


REMIX COMIX V LJUBLJANI / PROGRAM:

REMIX COMIX UMETNIŠKE REZIDENCE
20. 9.–8. 10. 2023, AKC Metelkova mesto
Več →

*

REMIX COMIX KONFERENCA: Strip in skupnost
četrtek, 5. 10. 2023, 18.00–20.00, Atrij ZRC
petek, 6. 10. 2023, 16.00–19.15, Atrij ZRC
sobota, 7. 10. 2023, 14.00–19.45, Kino Šiška

PROGRAM REMIX COMIX KONFERENCE (pdf, v angleščini)
Več →

*

REMIX COMIX NA METELKOVI: zaključni dogodek umetniške rezidence
petek, 6. 10. 2023, ob 20.30, AKC Metelkova mesto

odprtje poslikav in novega kiparskega dela na obzidju AKC Metelkova mesto
sodelujejo: Terezie Unzeitigová (CZ), Boris Stanić (RS), Konstantinos Petrović (RS) in Vladimir Ilić (RS), Mazen Kerbaj (LB)
performans avtoric Jos Daamen & Nivin Baranbo (NL)
premiera videa Kristine Kokalj (SI)

nedelja, 8. 10. 2023, ob 11.00, AKC Metelkova mesto
AKC Metelkova nekoč, danes, jutri, javno vodstvo (vodi: Nataša Serec, KUD Mreža)

Več →

*

REMIX COMIX DELAVNICE

četrtek, 5. 10. 2023, ob 19.15, Atrij ZRC
Strip in skupnost, odprtje razstave stripovskih del, nastalih na delavnicah s starejšimi občani (Center Aktivnosti Fužine – CAF, DUC Tabor), ter z učenci OŠ PP Levstikov trg – Center Janeza Levca, stripov in knjižnih izdaj sodelujočih na konferenci …

petek, 6. 10. 2023, ob 17.00, DobraVaga
Kutikuti (FI): Lokalni čopiči, risarska delavnica

sobota, 7. 10. 2023, ob 16.00, Kino Šiška
Petra Gosenca (Društvo Gumb) & Andrej Štular: Za boljši jutri, stripovska delavnica za otroke

nedelja, 8. 10. 2023, ob 11.00, Vodnikova domačija Center
Ta ljudske v stripu, pripovedovalski dogodek in stripovska delavnica za otroke

Več →

*

Partnerji projekta Remix Comix: MMC LED ART – Šok Zadruga, EPK Novi Sad, Komunikart (RS), LUSTR festival (CZ), ZID Theater (NL).
Projekt Remix Comix je podprt s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.


Produkcija: Stripburger/ Forum Ljubljana
Soorganizatorji: KUD Mreža, Knjigarna Azil/ZRC SAZU, Center urbane kulture Kino Šiška
Medijski sponzorji: Mladina d. d., Radio Student, DPG
Sofinancerji: Evropska unija, Javna agencija za knjigo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana