Remix Comix na Metelkovi

REMIX COMIX NA METELKOVI
zaključni dogodek Remix Comix umetniških rezidenc


Festival stripa Tinta
petek, 6. 10. 2023, ob 20.30, AKC Metelkova mesto, Ljubljana
Odprtje poslikav in novega kiparskega dela na obzidju AKC Metelkova mesto
Sodelujejo: Terezie Unzeitigová (CZ), Boris Stanić (RS), Konstantinos Petrović (RS) in Vladimir Ilić (RS), Mazen Kerbaj (LB)
Performans avtoric Jos Daamen & Nivin Baranbo (NL)
Premiera videa Kristine Kokalj (SI)

nedelja, 8. 10. 2023, ob 11.00, AKC Metelkova mesto
AKC Metelkova mesto nekoč, danes, jutri, javno vodstvo
Vodi: Nataša Serec (KUD Mreža)


 

Dogajanje projekta Remix Comix se v Ljubljani osredotoča na AKC Metelkova mesto, ki kot eden redkih preostalih avtonomnih prostorov ponuja zatočišče različnim ustvarjalcem, pripadnikom ranljivih skupin in raznoterih subkultur. Metelkova je umetnikom, ki jih gostimo na rezidenčnem programu v Ljubljani, služila tudi kot navdih za ustvarjanje: poleg novih stripovskih poslikav na metelkovskem obzidju češke striparke in ilustratorke Terezie Unzeitigove in srbskega striparja Borisa Stanića se prav tam obeta še postavitev nove skulpture dveh srbskih umetnikov, Konstantinosa Petrovića in Vladimirja Ilića.

Plesalki in igralki iz Nizozemske, Nivin Baranbo in Jos Daamen, bosta na podlagi zbranih zgodb o metelkovski zgodovini in folklori zasnovali novo performativno delo in ga predstavili zbrani publiki. Večmedijski dogodek zaokroža krstna predstavitev novega video eseja o Metelkovi, pod katerega se podpisuje domača videastka Kristina Kokalj. Zbrani ekipi se z novim delom v okviru javnih umetniških intervencij Celostna umetnina Metelkova, v produkciji KUD Mreža, pridružuje še v Berlinu živeči libanonski umetnik Mazen Kerbaj. Novoustvarjena dela tematizirajo dediščino in pomen avtonomnih kulturnih prostorov, kot tudi drugačne oblike družbenosti in skupnosti, ki se v teh okoljih oblikujejo in živijo. Pripadniki teh skupin se bodo na delavnicah, srečanjih in pogovorih tudi aktivno vključevali v delo z umetniki.

V nedeljo, 8. oktobra, napovedujemo ob 11. uri tudi vodstvo za širše občinstvo, na katerem vas bomo popeljali po skritih kotičkih Metelkove, kjer se boste lahko pobliže spoznali z zgodovino vizualne scene in aktualne vizualne produkcije na območju avtonomne cone.

 

O vizualni podobi AKC Metelkova mesta:

Zidovja in obzidje AKC Metelkova mesto so od samih začetkov avtonomne cone predstavljali svojevrsten izrazni prostor, kjer so vznikale vedno nove vizualne kreacije, naj si bodo to grafiti, poslikave, mozaiki, skulpture, fotografije, projekcije … Skozi leta se je Metelkova preoblikovala v celostni ambient, kjer likovni projekti v javnem prostoru pogosto dopolnjujejo njegovo funkcionalnost in služijo tudi kot komunikacijsko orodje. Metelkovske stene so svojevrstne prostorske markacije, ki ne posredujejo zgolj umetniških kvalitet, temveč označujejo tudi prostor drugačnosti in s tem ustvarjajo ter hkrati zrcalijo njegovo identiteto.

Leta 2001 smo (Strip Core/Forum Ljubljana) na severno metelkovsko obzidje umestili serijo portretnih fotografij Lice avtorja DK in mimoidočim predstavili osrednje akterje avtonomne cone.

Leta 2004 pa se je v produkciji metelkovskega KUD Mreža pričel projekt Celostna umetnina Metelkova, v okviru katerega poteka redna kurirana produkcija novih umetniških del v javnem prostoru in ki je do sedaj prinesel že več kot dve stotniji likovnih intervencij. V zadnjih letih vnovič aktivno sodelujemo pri nastanku novih stvaritev na Metelkovi, tako s področja svetlobne umetnosti kot zidnih poslikav oziroma stripa.


FOTOGALERIJA  (foto: DK)


Partnerji projekta Remix Comix: MMC LED ART – Šok Zadruga, EPK Novi Sad, Komunikart (RS), LUSTR festival (CZ), ZID Theater (NL). Projekt Remix Comix je podprt s strani programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Produkcija: Stripburger/ Forum Ljubljana in KUD Mreža
Medijski sponzorji: Mladina d. d., Radio Student, DPG
Sofinancerji: Evropska unija, Javna agencija za knjigo, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana