Risotrip

stripburger_riso_banner

Risotrip
stripovska grafična delavnica
Projektna soba SCCA, studio Riso Paradiso; Ljubljana
sobota in nedelja, 26. in 27. oktober 2019, 10.00−18.00
mentorja: David Krančan in Zoran Pungerčar


Risografija, poimenovana po japonski družbi Riso, ki je postopek razvila, se je v zadnjih letih uveljavila kot priljubljena tehnika tiskanja za specializirane založnike, oblikovalce, umetnike in ilustratorje. Risograf je varčen in okolju prijazen tiskalnik, ki omogoča tiskanje v velikih količinah. Zaradi postopka tiskanja, podobnega sitotisku, omogoča svojevrstno prekrivanje barv in s tem unikaten videz tiskovin, za nanašanje barve na papir pa ne potrebujemo kemikalij in toplote.
Stripburgerjeva delavnica bo posvečena izdelavi stripa v tej tehniki: dvodnevna delavnica se pričenja 26. oktobra v prostorih SCCA na Metelkovi, dan kasneje pa se nadaljuje v Tobačni, v prostorih studia Riso Paradiso. Prvi dan si bodo udeleženci delavnice ogledali razstavo Olivierja Schrauwna in se seznanili z riso tehniko. Sledilo bo risanje stripa, nato pa priprava za tisk in samo tiskanje.

Delavnica je primerna za udeležence, ki premorejo nekaj stripovskega oziroma risarskega znanja. Prijave obvezne. Razpoložljivih mest: 8.
Prijave in dodatne informacije: core@mail.ljudmila.org.

O mentorjih:
DAVID KRANČAN (1984) je diplomiral iz stripa pri prof. Milanu Eriču na ALUO v Ljubljani. Je dolgoletni član uredništva revije Stripburger. Od leta 2011 ilustrira naslovnice Dnevnikovega Objektiva. S prepoznavnim avtorskim pečatom in več samostojnimi stripovskimi publikacijami se je Krančan v zadnjih letih upravičeno povzpel med vrhunske avtorje stripovske scene na Slovenskem.

ZORAN PUNGERČAR (1985) je aktiven na področjih ilustracije in grafičnega oblikovanja, sicer pa tudi slika in riše. Z deli za naročnike, kot so New York Times, LUD Literatura, SNG Nova Gorica, Kino Šiška, idr. se je uveljavil kot eden prodornejših umetnikov svoje generacije; za svoje delo je prejel nekaj nagrad in sodeloval na številnih razstavah in projektih v Sloveniji in tujini. Od leta 2011 s svojo mikrozaložbo Look Back and Laugh izdaja umetniške zine in knjige umetnika. Od leta 2015 je del grafičnega kolektiva Riso Paradiso, ki raziskuje grafično tehniko risografije.


Koprodukcija: Riso Paradiso, SCCA−Ljubljana