Stripburger 68

Stripburger68-naslovnica-promo
NASLOVNICA: Anna Ehrlemark (Švedska)
UVODNIK: Till Lukat (Nemčija)
INTERVJU: Anna Ehrlemark (Švedska) / Tea Hvala; Zoran Smiljanić (Slovenija) / Bojan Albahari
STRIPI: Bruno Borges (Portugalska), Erik Svetoft (Švedska), Izar Lunaček, Zoran Smiljanić, Sanja Pocrnjić (Slovenija), René Rogge (Nemčija), Anna Ehrlemark (Švedska), Sorina Vazelina (Romunija), Till Lukat (Nemčija), Peter Kuper (ZDA),  Olaf Ladousse (Španija), Jorge Quien (Čile/Argentina), Simon Mackie (Velika Britanija), Kalle Landegren (Švedska), L. L. de Mars (Francija)
RECENZIJE: Domen Finžgar (Chester Brown: Mary wept over the feet of Jesus), Larisa Javernik (Luz: Katarza)


november 2016, 96 strani

3,00 


RAZPRODANO

Tik pred koncem leta smo se v deželi, uokvirjeni z žico, razveselili prihoda novega vala stripov od tu in tam. Tudi v tokratnem Stripburgerju, že 68. po vrsti, vam predstavljamo stilsko in vsebinsko raznolikost neodvisne svetovne stripovske produkcije: na 96 straneh se tako zvrsti petnajsterica domačih in tujih avtorjev, med katerimi najdemo tako že znana imena kot pristna odkritja.

Da je razmišljanje znotraj danih okvirjev za stripovske ustvarjalce in ustvarjalke tu pa tam tudi dobro, razglablja v gostujočem uvodniku popotni stripar mlajše generacije Till Lukat. Okvir ali ogrodje stripovskih pripovedi lahko sestavljajo raznovrstni dogodki, liki, drobci vsakdana, motivi in citati, vzeti iz zgodovine umetnosti, literature, popkulture … In v zadnjem letošnjem Stripburgerju se lahko o tem prepričate na lastne oči!

Kot pravi v intervjuju švedska stripovska avtorica Anna Ehrlemark: »V resničnost lahko pomočiš svoj trnek in iz nje povlečeš kakšno ribo.« Kar sledi, je ostrenje pogleda, dokler izbrani detajl ne izstopi iz povprečja in se postavi na lastne noge, zaživi novo življenje v novi obliki. Da pa resničnost marsikdaj prekaša tudi najbolj noro fikcijo, v svojem stripu z zgovornim naslovom Trumped ugotavlja prekaljeni maček ameriškega avtorskega stripa Peter Kuper.

V drugem intervjuju smo si vzeli čas za domačega stripovskega težkokategornika in dolgoprogaša Zorana Smiljanića, ki ugotavlja, da je Slovenija »dežela avtorskega stripa«, četudi »domači strip poganjajo entuziazem, trma, norost, obsedenost in pa tudi precejšnja doza neumnosti, tako avtorjev kot založnikov.«

O nujnosti podpiranja tovrstne neumnosti oziroma svobodne stripovske produkcije, ki štrli ven iz standariziranih okvirjev, pa nam vas ni treba prepričevat! Na še boljši stripovski jutri!


Izdajatelj: Forum Ljubljana.
Revijalna izdaja / november 2016, A4-, 96 strani (12 barvnih strani), natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 3 € (v Sloveniji).
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah, vabimo pa vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Revijo Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).