Stripburger #72

Stripburger72-Naslovnica-Press
NASLOVNICA: Samplerman (Francija)
UVODNIK: Aleksandar Zograf (Srbija)
INTERVJUJA: Tanja Komadina (Slovenija), Manuele Fior (Italija)
STRIPI: Charles Nogier, Léo Quiévreux & Samplerman, Emilien Wiss (Francija), Adrián A. Astorgano, Ana Galvañ, Marc Torices (Španija), Tanja Komadina, Primož Krašna (Slovenija), DW Ribatski (Brazilija), Manuele Fior (Italija), Nadine Redlich (Nemčija), Anton Svetić & Stipan Tadić (Hrvaška), Teona Galgoțiu & Dan Michiu (Romunija), Aleksandar Zograf (Srbija)
POSTER V SREDICI: Samplerman, Léo Quiévreux (Francija)
ANALIZA STRIPA: Kako sva razumela strip Zamenjava Adriána A. Astorgana (Katja Štesl & David Krančan)
RECENZIJE: Kosmati krimič, Cankar v stripu (Bojan Albahari), Brodeckovo poročilo, Sam (Katja Štesl), Kako je Jaka Racman postal fašist (Gašper Rus)
ZADNJICA: Adrijan Praznik (Slovenija)


november 2018, A4-, 96 strani + barvni poster

3,50 


RAZPRODANO

Vsaka nova številka Stripburgerja je svojevrstna trofeja, vsakič nekoliko drugačen, nikoli povsem predvidljiv rezultat »lova na mala odkritja«. Kratki format avtoricam in avtorjem ponuja obilo manevrskega prostora za eksperimentiranje in preizkušanje različnih risarskih in narativnih strategij ter prožnosti stripovskega jezika. In če se s pogledom le bežno ozremo po mednarodni stripovski sceni, ugotovimo, da se na tem področju dogajajo še kako vznemirljive stvari!

Drzna, vznemirljiva, predvsem pa raznolika je tako tudi bera stripov v 72. številki Stripburgerja, pod katere se podpisuje karavana avtoric in avtorjev, ki sega od Balkana, prek Italije, Nemčije, Francije in Španije vse do Brazilije.
Pogovarjali smo se s svetovno znanim italijanskim striparjem Manuelom Fiorjem, za katerega je strip kot živ organizem, ki se lahko spreminja in dopolnjuje, risanje stripov pa kot raziskovanje pokrajine neomejenih možnosti. Zaslišali smo še domačo striparko in ilustratorko Tanjo Komadino, ki izpostavlja tudi drugo, manj privlačno plat ustvarjalnega poklica, tj. izgorelost. Le redki si namreč dandanes lahko privoščijo biti samo striparji (ali umetniki nasploh) in vsak izmed njih ima za sabo poleg ustvarjanja stripov še občudovanja vreden seznam drugih dejavnosti in dosežkov.
Kot zapiše v uvodniku Aleksandar Zograf, neumorni srbski stripovski raziskovalec »malih odkritij«, so zgodbe povsod okoli nas, tudi tam, kjer jih najmanj pričakujemo. Temu pritrjuje tudi strip Adriána A. Astrogana, ki črpa navdih iz na prvi pogled nič kaj ustvarjalne izkušnje prekarnega dela in ki nas je navdušil do te mere, da smo avtorju napisali pismo, kako smo brali, videli in razumeli njegov strip. Za povrh vam v branje ponujamo še zajetno dozo poglobljenih recenzij domačih stripovskih izdaj.
In nenazadnje se v sredici skriva še prav poseben vizualni sladkiš – obojestranski poster, ki sta ga tokrat prispevala Léo Quiévreux in Samplerman, slednji pa je avtor tudi nadvse vznemirljive naslovnice!

Podajte se na lov za novimi odkritji! In hodite po svetu odprte glave.


Izdajatelj: Forum Ljubljana
Revijalna izdaja / november 2018, A4-, 96 strani (18 barvnih strani) + obojestranski barvni poster (38 x 54 cm), natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 3,50 € (v Sloveniji)
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v naši spletni striparni in v vseh stripu prijaznih knjigarnah.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org

Izdaje revije Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).