Stripburger se predstavlja na documenti 15

Lumbung založnikov: izmenjava praks, strategij, orodij in publikacij
documenta 15 // 8.–10. julij 2022
ruruHaus, Kassel, Nemčija

 

Revija Stripburger se predstavlja na documenti 15, eni največjih in najpomembnejših mednarodnih razstav in predstavitev sodobne umetnosti v svetu, ki vsakih pet let poteka v nemškem mestu Kassel.

Stripburger sodeluje v projektu lumbung založnikov, ki združuje več kot 20 neodvisnih založnikov, umetnikov in kolektivov iz različnih koncev sveta, katerih uredniške prakse in filozofije resonirajo z načeli kolektivnega delovanja in z vizijo ustvarjanja sodelovalne platforme za umetnost in kulturo, ki je v ospredju letošnje documente pod umetniškim vodstvom indonezijskega kuratorskega kolektiva ruangrupa.
Kolektiv ruangrupa je documento 15 razvil na temelju indonezijske arhitekture lumbung, ki pomeni skupno skladišče riža, v katerem se presežek pridelka hrani v korist skupnosti.  Lumbung kot umetniški in ekonomski model je zakoreninjen v načelih, kot so kolektivnost, medsebojno sodelovanje, izmenjava znanja, skupna raba ter pravična delitev virov v korist vseh, umetnike pa predstavlja kot tiste, ki »žanjejo« skupne koristi.

Od marca 2022 so se uredniki, umetniki in organizatorji srečevali na seriji spletnih zborovanj z namenom kreiranja mednarodne mreže neodvisnih založnikov za izmenjavo praks, strategij in orodij. Skupaj so razmišljali o različnih organizacijskih modelih in izzivih produkcije, distribucije in predstavljanja neodvisnih založniških projektov. Sodelovali so tudi pri oblikovanju javnega programa predstavitev, delavnic, debat, branj, razstav, pop-up knjižnega sejma in drugih dogodkov, ki se bo odvil med 8. in 10. julijem 2022 v ruruHaus, enem od prizorišč letošnje documente 15 v središču Kassla.
Tam se bodo srečali naslednji založniki in umetniki: La Impresora (Portoriko), Bananafish Books (Šanghaj), Reading Room (Kitajska), consonni (Baskija), Cooperativa Cráter Invertido (Mehika), Erick Beltrán (Španija), HAMBRE (Čile), Jalada (Kenija), Kayfa ta (Egipt/Jordanija), kuš! (Latvija), Kutikuti (Finska), Marjin Kiri (Indonezija), microutopías (Urugvaj), Nieves (Švica), Relámpago (Kolumbija), Rotopol Press (Nemčija), Strapazin (Švica), Stripburger (Slovenija), David Kaiza (Uganda), N’fana Diakite (Mali) in Abdul Halik Azeez (Šri Lanka).

Stripburger bosta na documenti 15 zastopala urednica revije Tanja Skale ter vizualni umetnik in stripar Andrej Štular.

Iniciativa spodbuja dialog med umetniki, uredniki in založniki različnih provenienc, profilov in zanimanj (leposlovje, humanistika in kritična misel, sodobna vizualna umetnost, strip, artivizem itd.) ter želi odpreti prostor in podpreti možnosti za sodelovanje v polju neodvisnega založništva. Cilj je ustvariti mednarodno mrežo neodvisnih založniških projektov, ki bo aktivno delovala in se razvijala tudi po izteku stotih dni documente 15 v Kasslu.

Več o projektu: predstavitev lumbunga založnikov (PDF); javni program (PDF)
Več o documenti 15: documenta-fifteen.de


Lumbung založnikov poteka s podporo švicarskega kulturnega sklada Pro Helvetia.
Predstavitev Stripburgerja je del programa mednarodnega sodelovanja, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.
Ilustracija: Janosch Feiertag, Lumbung of Publishers
VIZUALNI MATERIAL ZA NOVINARJE →