Stripburger v Bologni

Stripburger se predstavlja na knjižnem sejmu ter v galeriji in knjigarni Titivil v Bologni
8.–11. 4. 2024, Bologna, Italija


 

Revija Stripburger se med 8. in 11. aprilom 2024 predstavlja na mednarodnem knjižnem sejmu v Bologni, na katerem je Slovenija letos častna gostja. Na povabilo organizatorjev sejma ter v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS, se bo Stripburger samostojno predstavil v stripovskem kotičku (Comics Corner). Ta zadnja leta v okviru sejma pridobiva vse več pozornosti in postaja živahno srečevališče vseh, ki se ukvarjajo z ustvarjanjem in izdajanjem stripov, o čemer priča tudi iz leta v leto večje število razstavljavcev z vsega sveta.

Ob tej priložnosti smo pripravili tudi svež predstavitveni katalog naših stripovskih izdaj na otroke in mlade v angleškem jeziku, namenjen tuji založniški javnosti in promociji slovenskih stripavtorjev v tujini.

Na sejemskem dogodku, posvečenemu slovenskemu stripu, ki se bo odvil v sklopu Avtorske kavarne (Authors Café), bosta sodelovala člana uredništva revije David Krančan in Tanja Skale. Predstavila bosta bogato zgodovino in široko pahljačo dejavnosti Stripburgerja, ki domačo stripovsko ustvarjalnost in kulturo goji in spodbuja že več kot tri desetletja. V pogovoru bo sodeloval še Izar Lunaček iz Zavoda Stripolis, ki skupaj s Stripburgerjem in Kinom Šiška tudi soorganizira ljubljanski festival stripa Tinta.

V sklopu Prevajalske kavarne (Translators’Café) bo potekal pogovor o slovenskih stripih v prevodu, kjer bo nastopil tudi David Krančan (še svež italijanski prevod njegovega najnovejšega stripa za otroke Mala Mara, ki ga je ustvaril skupaj s tekstopiscem Jurijem Bobičem, bo izšel pri tržaški založbi ZTT EST).

Na razstavi slovenske ilustracije, ki bo v sklopu slovenskega častnega gostovanja na ogled na knjižnem sejmu, pa bo predstavljenih tudi več avtoric in avtorjev, ki so svoje stripe izdali pod okriljem Stripburgerja: Maja Kastelic, Igor Šinkovec, Tanja Komadina, Jure Engelsberger, Anka Kočevar, Marjan Manček, Miha Hančič, Ciril Horjak, Tomaž Lavrič, Izar Lunaček in Zoran Smiljanić.

Poleg tega se bo Stripburger predstavil še v galeriji in knjigarni Titivil v središču mesta, kjer si bo možno ogledati ter prelistati najnovejše izdaje revije, med njimi tudi posebno jubilejno stripovsko antologijo Dirty Thirty, ki je izšla ob 30-letnici izhajanja revije, o neodvisni stripovski in umetniški produkciji ter založništvu pa bosta naša urednika David Krančan in Tanja Skale spregovorila tudi na dogodku, ki ga v Titivilu pripravljamo v sodelovanju s češko neodvisno založbo Xao.

 


PROGRAM:

torek, 9. 4. 2024, 13.30 // Avtorska kavarna, Bolonjski knjižni sejem
Great Stories from a Small Country: Slovenian Comics Today / Odlične zgodbe iz majhne dežele: slovenski strip danes
pogovor
sodelujejo: David Krančan in Tanja Skale  (Stripburger), Izar Lunaček (Zavod Stripolis), moderator: Alessio Trabacchini (Hamelin)

*

torek, 9. 4. 2024, 18.00 // Titivil, Via Mascarella 31/A, Bologna
XAO x Stripburger: Making a Scene / Ustvarjanje scene
predstavitev
sodelujejo: David Krančan, Tanja Skale (Stripburger), Jakub Plachý, Zuzana Bramborová, Klára Zahrádková (Xao)

Spoznajte najnovejše in najboljše izdaje češke in slovenske neodvisne stripovske in ilustratorske scene. Aktualne izdaje in dejavnosti češke žepne založbe Xao in slovenske stripovske revije Stripburger bodo predstavili ustvarjalci in člani obeh uredniških ekip.

Xao je galerija, knjigarna in majhna neodvisna založba iz Prage, ki se osredotoča na sodobno ilustracijo in strip. Stripburger je mednarodna stripovska revija in založba iz Ljubljane. Oboji organizirajo tudi razstave, delavnice in druge dogodke, spodbujajo in promovirajo neodvisno stripovsko kulturo in umetniško produkcijo doma in v tujini. Občasno se srečujejo na festivalih in knjižnih sejmih po Evropi, kjer si z navdušenjem ogledujejo publikacije, ki so jih izdali. Tokrat se bodo člani obeh kolektivov zbrali v neodvisni galeriji in knjigarni Titivil v Bologni, kjer bodo predstavili svoje najljubše izdaje in spregovorili o tem, kaj vse počnejo, kako to počnejo in zakaj to še naprej počnejo. Stripburgerjeve barve bosta zastopala urednika Tanja Skale in David Krančan.

*

sreda, 10. 4. 2024, 13.00 // Prevajalska kavarna, Bolonjski knjižni sejem
Slovenian Comics in Translation / Slovenski stripi v prevodu, pogovor
sodelujejo: Majda Koren, Damijan Stepančič, Jurij Devetak, David Krančan

*

Izbor naših stripovskih izdaj bo na sejmu na ogled v stripovskem kotičku (Dvorana 30, D24-F29 / Comics Corner) ter na slovenski nacionalni stojnici (Dvorana 29, C32/D319).

Več o drugih slovenskih sejemskih dogodkih v Bologni izveste tukaj.


Mednarodna gostovanja revije Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS.