Stripovsko desetletje. Strip v Sloveniji 2006–2016

stripovsko_desetletje_www

ilustracija: David Krančan

pregledna razstava stripa
Galerija sodobne umetnosti Celje
ODPRTJE: petek, 10. marec 2017, ob 19.00 // do 7. maja 2017

Razstava Stripovsko desetletje. Strip v Sloveniji 2006–2016 je tretje nadaljevanje preglednih razstav stripovske produkcije, ki jih je Center sodobnih umetnosti Celje zastavil z namenom predstavitve slovenske ustvarjalnosti v desetletnih obdobjih. Koncipiranju in produkciji te razstave se je tokrat pridružila revija Stripburger.

Minulo desetletje je bilo za strip nedvomno plodovito. O tem ne priča le množica stripovskih izdaj, o stripu se je pisalo in govorilo v vseh medijih – nekaj zanosnih let je tako dajalo občutek, da se strip končno usidral v dnevnem časopisju in da je pred nami plodna prihodnost. Kriza in hkrati lakomnost lastnikov ali pa zgolj častihlepnost odločujočih je strip po kratkem razraščanju v časopisih izrinila iz svojega prvotnega domovanja. Navkljub temu pa je vztrajnost različnih akterjev na sceni omogočila številne nove stripovske projekte. Nekateri javni uslužbenci in založniki so deloma prepoznali njegovo literarno-vizualno vrednost, zares pa jih je premamila njegova didaktična in izobraževalna kapaciteta. Strip je v vlogi orodja posredovanja znanja postal pripomoček v različnih kulturnih institucijah, uvrstil pa se je tudi v razne pregledne razstave. Vzniknile so nove povezave med avtorji (tandemi piscev in risarjev), ki so se lotevali novih tem in bolj ambicioznih projektov. Iz anonimnosti so prodrli mladi avtorji, rodili so se novi stripovski liki, hkrati pa so sile kontinuitete poskrbele, da so se nekateri akterji in nekateri pojavi obdržali ali celo razvijali.

Na razstavi bo tokrat na ogled tudi strip za otroke ter strip s poudarjeno izobraževalno noto, ki ju v prejšnjih edicijah ni bilo, še vedno pa večji del razstave obsega avtorski strip za odrasle. Poleg posameznih originalnih strani iz izbranih stripov so na ogled tudi nekateri izseki iz delovnega procesa, iz česar je razvidno, da se tudi strip ni zmogel popolnoma izogniti vplivom novih tehnologij. Na ogled bodo tudi nekateri eksponati, ki so bili del stripovskih dogodkov v minulem desetletju. Razstavili bomo stripe, ki so izšli kot samostojne knjižne izdaje, v stripovskih zbornikih ali pa so zaznamovali domačo periodiko.

Če bo še kdo potarnal, da se v tej deželi nič ne dogaja, ga brez sramu soočite z izjemno slovensko stripovsko produkcijo.

Sodelujoči avtorji:
Kaja Avberšek, Primož Bertoncelj, Suzi Bricelj, Matej de Cecco, Marko Derganc, Domen Finžgar, Miha Ha, dr. Horowitz, Saša Kerkoš, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Kocjan – Koco, Tanja Komadina, David Krančan, Primož Krašna, Matej Lavrenčič, Tomaž Lavrič, Izar Lunaček, Marjan Manček, Martin Ramoveš, Gašper Rus, Jelka Godec Schmidt, Matjaž Schmidt, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić, Damijan Sovec, Damijan Stepančič, Matej Stupica, Andrej Štular

Ob razstavi je izšel tudi dvojezični 180-stranski katalog z besedili Gašperja Rusa, Bojana Albaharija, Davida Krančana in Katerine Mirović, reprodukcijami del, bibliografijami in raznimi drugimi stripovskimi pritiklinami.

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

čet., 16.3., ob 18.00:
Javno vodstvo po razstavi. Vodi kuratorica razstave Katerina Mirović.

sob. in ned., 25. in 26. 3., 10.00 – 13.30:
Stripburgerjeva stripdelavnica: Pismo v stripu (mentorja Andrej Štular in David Krančan).
Več na: http://www.celeia.info/delavnice

čet., 6. 4., ob 18.00:
Projekcija animiranega omnibusa Stripburger v gibanju in animiranega slovenskega vesterna Wanted. Oba sta pod režisersko taktirko Borisa Dolenca nastala po stripih iz revije Stripburger. Projekciji bo sledil pogovor z animatorjem Matejem Lavrenčičem. Vodil ga bo Igor Prassel, vodja festivala Animateka.

čet, 20. 4., ob 18.00:
Javno vodstvo po razstavi. Vodi kulturolog in član uredništva revije Stripburger Bojan Albahari.
 
sob, 6. 5., Celjska kulturnica (Gledališki trg 4)
Lutkovna predstava To je Ernest (LG Nebo)
V sodelovanju z JSKD OI Celje in ZKD Celje.

 

foto: Tomaž Črnej

—————————————————————————————————————————-
Produkcija: Zavod Celeia Celje – Center sodobnih umetnosti in Stripburger/Forum Ljubljana
Sofinancerji: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Celje
Vizualni material za novinarje: https://www.stripburger.org/press

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save