Živel strip! Živela animacija!: Fino kolo Tanje Komadina & Posta Benandante. Posvečeno Piermariu Cianiju.

razstava stripov, ilustracij, grafik v sklopu natečaja Živel strip! Živela animacija! 17
Galerija Vodnikove domačije Šiška, Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
ODPRTJE: četrtek, 12. januar 2017, ob 19.00 // na ogled do 11. 2. 2017

ZAKLJUČNO VODSTVO po razstavi: sobota, 11. februar 2017, ob 13.00
Na vodstvu se bosta z obiskovalci pogovarjali avtorica, Tanja Komadina, in Katerina Mirović, kustosinja in članica Stripburgerja

fino_kolo15_izrez
V sklopu 12. mednarodnega natečaja Živel strip! Živela animacija! napovedujemo razstavo del, ki bodo sodelujočim služila za krepitev ustvarjalnega navdiha.

Tanja Komadina bo na razstavi v Vodnikovi domačiji predstavila svoje risane junake in njihove večplastne zgodbe. Gledalci se bodo tako spoznali z dečkom Miletom iz zgodbe Fino kolo, z usodo mladega begunca, ki prispe v Slovenijo, in njegovimi hrepenenji. Avtorica bo ob tem predstavila še nekatere druge like, predvsem iz živalskega sveta, ki jih je zasnovala za najmlajšo publiko.

Italijanskega umetnika Piermaria Cianija bomo na nekoliko drugačen način predstavili z razstavo Posta Benadante (Srečno pot, pošta), ki je bila ob desetletnici njegove smrti posvečena spominu na tega mnogostranskega umetnika: preko dva ducata avtorjev in avtoric je ustvarilo dela v različnih tehnikah, izhajajoč iz značilnega Cianijevega žiga, in jih poslalo po pošti, s čimer so ustvarili svojevrsten hommage avtorju, njegovim idejam ter avtorjevemu pionirskemu delu na področju poštne umetnosti (mail art).
Naslov projekta Posta Benandante (Srečno pot, pošta) se nanaša ime združenja italijanskih protagonistov poštne umetnosti Association Porto Benandante iz Portogruara. Umetniško združenje se je poimenovalo po benandantih, pripadnikih kulta, ki so v 16. in 17. stoletju z uroki in magijo skrbeli za rodovitnost zemlje in dobrobit pridelka v Furlaniji.

 

posta_benandante_daniel_bueno

Sodelujoči avtorji na razstavi Posta Benadante (Srečno pot, pošta):
Vittore Baroni (IT), Emanuela Biancuzzi (IT), Ludovico Bomben (IT), Daniel Bueno (BR), Marco Capellacci (IT), Iva Ćirić (RS), Rastko Ćirić (RS), Giancarlo Dell’Antonia (IT), Alessandra Ghirardelli (IT), Kristjan Holm (EE), Marko Kociper (SI), Annamaria Iodice (IT), Silvia Lepore (IT), Chintis Lundgren (EE), Leila Marzocchi (I), Franco Matticchio (IT), Luigi Molinis (I), Lucija Mrzijak (CZ), Anna Pontel (IT), Daniela Rizzetto (IT), Raffaele Santillo (IT), Fulvia Spizzo (IT), Giovanni in Renata Strada (IT), Igor Štromajer (SI), Michele Tajariol (IT), Andrej Štular (SI), Luca Tonin (IT).

———————————————————————————————————-

O AVTORJIH:

fino_kolo35_izrez

TANJA KOMADINA (1976) je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ALUO v Ljubljani, aktivna pa je predvsem na področjih ilustracije in stripa. Kot ilustratorka knjig in učbenikov za otroke in mladino sodeluje s številnimi slovenskimi založbami, redno pa objavlja tudi v revijah Ciciban in Cicido. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim znak zlata hruška za stripovski album Fino Kolo (Stripburger, 2014) in priznanje zlata hruška za ilustracije zbirke zgodb Nataše Konc Lorenzutti Kdo je danes glavni (založba Miš, 2015). Fino kolo je bilo letos prevedeno v švedščino.

PIERMARIO CIANI (1951–2006) je svojo umetniško kariero začel kot fotograf in sprva ustvaril več serij eksperimentalnih in dokumentarnih fotografskih serij. Zelo zgodaj se je pričel zanimati tudi za komunikacijske sisteme v kontekstu umetnosti (mail art) in se vključeval v situacionistične akcije. Gre za izrazito postmodernega umetnika, ki je ustvarjal na številnih področjih, neodvisnih od prevladujočih umetniških smernic. Bil je tudi organizator in pobudnik številnih umetniških dogodkov ter iniciativ, med drugim je bil tudi soustanovitelj založbe AAA Edizioni in pionirski raziskovalec internetne kulture v lokalnem okolju.

stickerman

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

NED., 22. januar 2017, ob 11.00 (16+)
Predstavitev projekta in vodstvo po razstavi z Bojanom Albaharijem, članom uredništva revije Stripburger.

SOB., 28. januar 2017, ob 11.00 (5+)
Na družinskem vodstvu po razstavi bo kustosinja Katerina Mirović navduševala za strip, animacijo in vizualno umetnost nasploh.

SOB, 4. februar 2017, 10.00–14.00 (10+)
Stripburgerjeva striprisalnica: Pismo v stripu
Tokratna risalnica stripov je namenjena vsem tistim, ki že poznajo osnove stripovske ustvarjalnosti in bi radi svoje znanje nadgradili. Na delavnici boste v formi stripa zrisali pismo prijatelju/prijateljici, ki ga boste potem temu/tej tudi poslali. Štiriurna brezplačna delavnica je namenjena otrokom, starejšim od 10 let. Število mest je omejeno. Prijave obvezne na: petja.grafenauer@gmail.com.

SOB, 11. februar 2017, ob 13.00
Zaključno vodstvo po razstavi 
z avtorico Tanjo Komadina, in Katerino Mirović, kustosinjo in članico Stripburgerja, v okviru Magical misery tour bus – prvega skupnega vodstva po razstavah Galerijske četrti Šiška

———————————————————————————————————-

zs_1_01 zs_1_02   zs_1_05 zs_1_06 zs_1_07 zs_1_08 zs_1_09  zs_1_11 zs_1_12 zs_1_14 zs_1_15

———————————————————————————————————-

zivel_strip_logo

Prijave na natečaj Živel strip! Živela animacija! so odprte do 22. marca 2017.
Informacije o natečaju in oddaji del na www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

———————————————————————————————————-

Galerija Vodnikove domačije Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana
Odprto:
torek–petek: 10.00–18.00
sobota in nedelja: 10.00–14.00
ob ponedeljkih in praznikih zaprto

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, Viva Comix
Koprodukcija: Divja misel
Razstavo sta omogočila: MOL — Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save