Stripburger 46

NASLOVNICA: Dunja Janković (Hrvaška, ZDA)
STRIPIKati Rapia, Kati Kovács (Finska), Jakob Klemenčič, Koco, Andreja Kladnik, Saša Kerkoš (Slovenija), Cinders McLeod (Kanada), Roberta Gregory, Fly, Mary Fleener (ZDA), Karolina Bång, Malin Biller (Švedska), Anna Ehrlemark (Švedska, Slovenija), Ulli Lust, Ludmilla Bartscht, Claire Lenkova (Nemčija), Chiquinha! (Brazilija), Dora Dutkova (Češka), Maja Veselinović (Srbija), Laurent Dandoy (Belgija), Akinori Oishi (Japonska)
PROFIL: Dunja Janković (Hrvaška, ZDA)
RECENZIJE: Tea Hvala (Miha Perne, Leon Zoudar: Kratki striptiz in antišalce), Domen Finžgar, Gašper Rus, Jakob Klemenčič (Singularplural Quandrinhos: Corpo de Delito), Anna Ehrlemark (Galago št. 90), Špela Oberstar (Guy Delisle: Shenzen: A Travelogue From China & Pyongyang: A Journey in North Korea); Harvey Pekar: Quitter; Chester Brown: Louis Riel: A Comic Strip Biography), Izar Lunaček & Iztok Sitar (Ariel Dorfman, Armand Mattelart: Kako brati Jaka Racmana)
INTERVJU in HRBTNA STRAN: Koco (Slovenija)


Oktober 2007, 96 strani, 2,50 € (v Sloveniji)

Tematske strani Stripburgerja št. 46 so nastale na pobudo 13. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk. Festivalovo poslanstvo, pa tudi osrednji namen pričujoče številke Stripburgerja, je promocijo žensk v umetnosti, pri čemer je bistven poudarek, da ženske ne delajo ženske ali celo ženstvene umetnosti, ampak umetnost.

V izbor smo poleg še neobjavljenih stripov uvrstili dve starejši deli avtoric, ki se v stripovskem mediju že več desetletij borita za lastno vidnost in s tem za pravico do ustvarjanja. Obe, škotsko-kanadska karikaturistka Cinders McLeod in med feministično in lezbično publiko že legendarna ameriška ustvarjalka Roberta Gregory, se v stripih šaljivo spopadata s stereotipi, ki ženskam, posebej tistim, ki se izpostavljajo kot umetnice ali, bognedaj, feministke, očitajo, da nimajo smisla za humor, da ne znajo risati stripov, da stripi tako ali tako niso namenjeni ženskam ipd. Ta težka prtljaga stoletij med drugim vsebuje v celofan zavite primerke stripov, ki so jih moški risali za moške v trdnem prepričanju, da so prepoteni mišičnjaki v pajkicah, kot se heca Dunja Janković, zanimivi za »vse«. Bralke, izključene iz namišljene celote, so z bujno domišljijo ali branjem med vrsticami idealne superheroje sicer lahko priredile lastnim potrebam; v še tako mizoginem stripu je vedno na razpolago tudi namig, da neidealne ženske, kot sva jaz in ti, obstajajo in so, še več, pogumne, pametne in lepe. A najbrž ni treba poudarjati, kako naporno in dolgočasno je tovrstno »navzkrižno zasliševanje« medija, ki je v prvi vrsti namenjen sprostitivi. Od tod ni težko razumeti, zakaj sta se najbolj znana lika Roberte Gregory, jezna in napadalna vešča Bitchy Bitch ter zakompleksana in v slavo preteklih lezbičnih bojev zagledana Bitchy Butch, bralkam tako zelo priljubila. Namesto »vseh« nagovarjata publiko skrajno različnih spolov in seksualnih nagnjenj, skratka vse, razen mačotov v pajkicah.


Izdajatelj: Forum Ljubljana.
Revijalna izdaja / oktober 2007, A4, 96 strani (8 barvnih strani), natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 2,50 € (v Sloveniji).
Na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah, vabimo pa vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org.