Stripburger 56

NASLOVNICA IN HRBTNA STRAN: Matej Stupica (Slovenija)
NOTRANJE PLATNICE: Rakhmad Dwi Septian (Indonezija)
STRIPI: Marjan Manček, Gašper Rus, Martin Ramoveš (Slovenija), Sarah-Louise Barbett (Belgija), Lars Sjunnesson (Švedska, Nemčija), Teresa Câmara Pestana (Portugalska), Vincent Lefebvre (Francija), Peter Kuper, Joseph Lambert (ZDA), Darko Macan (Hrvaška), Marcel Ruijters (Nizozemska), Da Steff (Avstrija), Jyrki Heikkinen (Finska)
INTERVJUJA: Marjan Manček (Slovenija), Darko Macan (Hrvaška)
INFO/RECENZIJE: Domen Finžgar (Slovenska stripovska zamuda 3; Joseph Lambert: I Will Bite You! And Other Stories), Ana Bogataj (Recept za bolj posvetno rabo naše priljubljene revije; Johan Unenge: Moje vzporedno življenje), Koco (Risba v stripu na Slovenskem), Gašper Rus: Evald Flisar, Damijan Stepančič: Dama z železnim ugrizom)


december 2011, 96 strani
RAZPRODANO

Zadnja letošnja številka Stripburgerja je končno med vami! Tokratna je bila zamišljena kot posvečena recepturam za »karkolivampadenapamet«, od igle do šivanke, a je ta ideja avtorje stripov precej selektivno navdihovala. Tako smo dobili nekaj stripov, ki se igrajo z idejo recepta, a ne dovolj, da bi tvorili samostojni blok. Kljub temu je številka dodobra naphana s kvalitetnimi in nasitnimi stripi s celega sveta.

Tema receptov očitno le privlači nekatere avtorje, začenši z avstrijskim Da Steffom in njegovim stripom iz Unkraut Comics 5.2 (Linz, 2011). Ta je bil del Unkrautove izdaje, posvečene hrani, in delno navdih za našo tokratno temo. Svojevrstna recepta sta nam prispevala še Francoz Vincent Lefebvre, ki ga objavljamo na barvnih straneh, in Darko Macan, dolgoletni »stripocentrik«, poznavalec stripa in stripovske scene tako doma na Hrvaškem kot na tujem, ki strip pozna do potankosti, saj je bil ali je še vedno tudi sam stripovski risar, scenarist, pisatelj, kritik in založnik. V dolgem intervjuju nam je razložil svoje poglede na strip in stripovsko ustvarjanje, še bolj nazoren pa je bil v svojem stripovskem receptu za uspeh, ki ga je narisal za to številko.

Teresa Camara Pestana in Sarah-Louise Barbett sta prispevali daljši zgodbi, ki se vrtita okrog tragične usode glavnega junaka, a vsaka na čisto svoj način. »Notorični« in družbeno kritični Peter Kuper, Stripburgerjev dolgoletni kontribuent, se postavlja z dvema krajšima stripoma, ki se lepo umeščata v sedanji čas in družbeno dogajanje, medtem ko Gašper Rus preko ene zelo osebne zgodbe prikazuje pokanje fasade klasičnih avtoritet. Ne smemo pozabiti na Marcela Ruijtersa, mojstra sprevračanja zgodovine in zgodovinskih oseb. Objavljamo tudi PST, strip iz zanimive zbirke stripov ameriškega avtorja Josepha Lamberta, o kateri si lahko več preberete v recenzijah, saj se tokratna številka še posebej odlikuje po količini in kakovosti tekstovnih prispevkov.

V drugem hodu intervjujev objavljamo pogovor z Marjanom Mančkom, znanim slovenskim striparjem, ilustratorjem, karikaturistom in avtorjem nedavno izšle zbirke stripov Hribci kremeniti. Marsikdo med nami iz osnovnošolskih mladinskih revij dobro pomni Mančkove stripe o prazgodovinski praslovanski družini Hribcev. Mi smo jih zbrali v eni knjigi, za katero je avtor narisal še štiri nove stripe. Knjigo in intervju dopolnjujemo z objavo osmih stripov o Hribcih, ki so se zbirki izmuznili in ki jih lahko spet berete na straneh te številke.

Razgrnljivo naslovnico smo tokrat zaupali Mateju Stupiciki se je tudi posvetil temi bloka in zakuhal brutalno začinjen hardkorovski k(g)olaž, medtem ko je strip za notranjo opremo platnic prispeval Rakhmad Dwi Septian iz daljne Indonezije.


Izdajatelj: Forum Ljubljana.
Revijalna izdaja / december 2011, A4-, 96 strani (4 barvne strani), natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 2,50 € (v Sloveniji).
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah, vabimo pa vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Revijo Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).

Save