Stripburger 55

SPREDNJA IN ZADNJA PLATNICA: Helena Klakočar Vukšić (Hrvaška, Nizozemska)
NOTRANJE PLATNICE: Matthias Lehmann
STRIPI: Helena Klakočar Vukšić (Hrvaška, Nizozemska), Milan Erič, Gašper Rus, Koco, Miha Ha, Mina Fina, Kaja Avberšek, Saša Kerkoš, Martin Ramoveš (Slovenija), Manuel Gomez Burns (Peru), DW – Darlan William Ribatski, André Ducci, Laura Teixeira, LTG – Lucas Gehre, Fernando de Almeida (Brazilija), Vhrsti (Češka), Gabriel Dumoulin (Francija), Janek Koza (Poljska)
INTERVJU: Helena Klakočar Vukšić (Hrvaška, Nizozemska)
RECENZIJE: Domen Finžgar (Glasba, ujeta v oblaček; Matjaž Bertoncelj: Eppur si muove – Minimundus), Gašper Rus (Jean David Morvan, Tomaž Lavrič: Appoline: Pogrešana pri osmih letih), Ana Bogataj (Slovenske stripovske avtorice), Bojan Albahari (Andrej Rozman Roza & Ciril Horjak: Passion de Pressheren)


maj 2011, 96 strani

2,50 

Spoštovana bralka, cenjeni bralec,

tokratno številko Stripburgerja krasijo prav posebni toni in prikimali boste, ko ne boste prav nič pogrešali barvnih strani s sredine, ki pogosto pestrijo revijo.

Stripovska žetev iz prejšnjega bloka je v južnoameriških koncih bila tako obilna, da nismo mogli izpustiti še nekaterih biserov, ki si zaslužijo objavo. Taki so bili Manuel Gomez Burns (Peru) s stripom, ki zadane v oko, ter Brazilci Darlan William RibatskiLaura TeixeiraAndré DucciLucas Gehre in Fernando de Almeida. Vsak od teh avtorjev je svet zase, zato v tokratno številko že sami po sebi in vsak po svoje vnašajo dobro mero južnoameriške barvitosti. Pri tem prednjači DW Ribatski s svojo daljšo zgodbo o porno rešilcu. Ne, ni to, kar mislite.

Dobro družbo jim delajo še nekateri drugi: prvič boste brali preprostega, a življenjskega Francoza Gabriela Dumoulina, že znana pa sta vam Poljak Janek Koza, ki prikazuje nekatere alternativne prometne povezave, in Čeh Vhrsti s svojim modrim možiceljnom, ki ga je v vsesplošno zadovoljstvo vseh odkril prav vaš vdani Stripburger.

Slovencev je ponovno nebroj, tako da vas bodo zabavali najrazličnejši kalibri, od pustolovskega Gašperja RusaKocota, ki nenavadno doživeto prikazuje tegobe povprečnega polža, in retroavantgardistično naravnane Kaje Avberšek pa tja do bizarnega stripa mojstra Milana Eriča, Mine Fine, ki se je lotila Čučnikove pesmi ‘Vonj po čaju’, drzno artistične Saše Kerkoš (zadni iz serije stripov na lanskoletni Svetlobni gverili) in nadaljevanja serije enostranskih stripov Martina Ramoveša. Tokrat debitira kot novinec na stripovski sceni: Miha Ha.

Posebno mesto v številki zasedata naslovnica, obnovljeni in obujeni strip ‘Vzemite si čas’ ter intervju. Helena Klakočar, avtorica pri nas nedavno izšlega ‘Nemirnega morja’, nam je narisala prvo (le raztegnite platnici narazen) in nam v intervjuju odgovarjala o svojem delu. Poleg tega smo globoko iz arhivov Mladine potegnili in restavrirali njen strip iz leta 1989, ki je tam takrat izhajal v nadaljevanjih, v reviji pa se lahko naslajate nad celotnim. Tako vam tokrat strežemo s prav posebnim vpogledom v avtoričino delo in ozadje njenega romana v stripu ‘Nemirno morje’, ki je prejel nagrado v Angoulemu.

Da pa revije res ne bi uspeli prebrati na dušek, da še kaj ostane za kasneje, je tu še cel kup recenzij in meditacij o stripu. Naša sveža recenzentka, Ana Bogataj, se je razpisala o slovenskih stripovskih avtoricah, člani uredništva pa po stari navadi zanosno vihtimo ostre stripoanalitične inštrumente in seciramo vrhunce (ter podne) domačega in tujega stripa.

Prijetno branje in dober tek!


Izdajatelj: Forum Ljubljana.
Revijalna izdaja / maj 2011, A4-, 96 strani, natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 2,50 € (v Sloveniji).
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah, vabimo pa vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Revijo Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).

Save