Stripburger 57

NASLOVNICA IN HRBTNA STRAN: Jyrki Heikkinen (Finska)
INTERVJUJA: Jyrki Heikkinen (Finska), Nova Doba
STRIPI: Jyrki Heikkinen (Finska), Marcel Ruijters (Nizozemska), Alexis Frederick-Frost, Alex Schubert (ZDA), Pete Heyes (Velika Britanija), Marek Rubec (Češkac), Agnieszka Piksa & Vladimir Palibrk (Poljska & Srbija), Johanna Marcadé & Mileta Mijatović (Francija, Srbija), Bernharda Xilko (Hrvaška, Srbija), Danijel Savović, Radovan Popović (Srbija), Dunja Janković (Hrvaška, ZDA), Anna Ehrlemark, Emma Rendel, Lars Sjunnesson (Švedska), Adrijan Praznik, Miha Ha, Martin Ramoveš (Slovenija), König Lü. Q. (Švica)
INFO/RECENZIJE: Levon Gyulkhasyan (Stripi v Armeniji), Ana Bogataj (Davide Toffolo: Italijanska zima), KR & Mimo (Scott McCloud: Kako razumeti strip & Kako nastane strip), Gašper Rus (Joan Sfar: Mali princ), Mimo (Daniel Clowes: Death-Ray), Kaja Avberšek (Božo Kos: Kavboj Pipec, Rdeča pesa in Luna; Erich Kästner & Isabel Kreitz: Pikica in Tonček; Jelka Godec Schmidt: Vrtec pri veseli kravi)


junij 2012, 96 strani
RAZPRODANO

Tik pred vročim poletjem je zunaj nova številka, ki smo jo vsi, tudi mi z vami vred, že prav komaj čakali. Ravno prav zgodaj je izšla, da si jo spravite za na prve sezonske izlete k omi na Štajersko, noni na Primorsko ali k Stipetu z Lošinja, ki ima tako dobro domače vino.

Tokratna izdaja je, kot se spodobi, napaberkovana z vseh koncev in krajev, kajti marsikaj se nam je pojavljalo v nabiralniku. Tokratna dinamika številke leži na osi dihotomije posameznik – kolektiv, katere ekstrema predstavljata izčrpna intervjuja, ki sta del klasične opreme Stripburgerja. Kaja Avberšek se je pogovorila z Jyrkijem Heikkinenom (intervju), posebnim finskim ustvarjalcem, ki riše prekrasne poetične stripe in je uveljavljen tudi v svetu poezije. Bojan Albahari in David Krančan pa sta spopadla z mednarodno združbo Novo Doba (intervju) z vreliščem v Srbiji. Kdo, ali še bolje, kaj to je, se seveda skriva prav v intervjuju.

Svetovno stripovanje ostaja v solidni kondiciji in nenehno se pojavljajo nova imena. V Stripburgerju smo jih postavili ob bok izkušenim mačkom, kot so Marcel RuijtersKönig Lü. Q. in Lars Sjunnesson, ki v tej številki prikazuje prvi del mini serijala o barabi Åkeju. Bralci Stripburgerja boste skozi pet številk spoznavali peripetije tega posebnega lika. Stripomladci predstavljajo lep delež številke, toda berejo se tekoče, tako da Alex FrostPete Heyes, Emma RendelMartin Ramoveš in Miha Ha gladko zdrknejo po grlu ter stopijo direktno v kri (in še kam).

Intervjuja seveda ne bi bila popolna brez spremnega repertoarja. Finski intervjuvanec Jyrki je prispeval tokratne platnice in nekaj strani zanj precej reprezentativnega stripa, medtem ko smo s strežnika @novodoba.org, pričakujoč nepričakovano, nepričakovano pričakali prav to: Bernharda XilkoJohanna Marcadé in Mileta MijatovićDunja JankovićAnna EhrlemarkRadovan Popović in Danijel Savović so v imenu blagovne znamke Novo Doba prispevali zbir svojih stripov, ki so tudi prikaz poseganj na razna druga področja ustvarjanja. Da bi nekateri prišli do izraza, smo jim namenili sredinske barvne strani poleg povratnika Alexa Schuberta.

Ker neka navadna recenzija pač ni več dovolj, se Stripburgerjevi uredniki lotevamo raznih poskusov: Domen Finžgar in David Krančan sta splavila dvojno recenzijo Scotta McClouda v slovenščini, medtem ko je Kaja Avberšek z enim samim zamahom opravila s kar tremi svežimi naslovi mladinskega stripa in literature. Zdaj že redna recenzenta Ana Bogataj in Gašper Rus sta oddelala svojo tlako po predpisih in brez pripomb, medtem ko smo po raznih vezah pribredli celo do daljne Armenije (tekst). Od tam se nam javlja in predstavlja domačo sceno Levon Gyulkhasian.

Veliko užitka ob branju in dober tek!


Izdajatelj: Forum Ljubljana.
Revijalna izdaja / junij 2012, A4-, 96 strani (8 barvnih strani), natisnjeno v Sloveniji.
Cena: 2,50 € (v Sloveniji).
Distribucija: Buča knjigotrštvo. Na voljo v vseh stripu prijaznih knjigarnah, vabimo pa vas tudi k nakupu v naši spletni striparni.
Za naročila in dodatne informacije pišite na: burger@mail.ljudmila.org.
Revijo Stripburger sofinancira Javna agencija za knjigo RS (JAK).

Save